De wens van de opdrachtgever om naast de bestaande woonruimte een afzonderlijke ontvangstruimte te hebben, gecombineerd met het verzoek het verkeerslawaai in de tuin terug te dringen, ligt ten grondslag aan het ontwerp. Een tuinkamer, een glazen scherm en een tuinmuur omsluiten tezamen met het bestaande huis een patio.
Bezonning en het uitzicht op het Bossche Broek bepaalden in de jaren vijftig de plaats van de entree aan de achterzijde van het huis. Nu in de voortuin een tuinkamer geprojecteerd kon worden, was het mogelijk de toegang naar voren te verplaatsen en wel tussen het bestaande huis en de tuinkamer. Hierdoor is de tuinkamer c.q. ontvangstruimte ook separaat van het woonhuis te gebruiken.
Dit maakte een aantal aanpassingen in het bestaande huis noodzakelijk met als gevolg een totale renovatie van het huis.
Het hoogteverschil tussen het sterk aflopende terrein en de vloer van de begane grond wordt overbrugd door een overdekte buitentrap die leidt naar het portiek voor de voordeur.
De naar de tuin gerichte lange wand van de tuinkamer bestaat geheel uit grote schuifpuien, waardoor deze kamer een verlengde wordt van de tuin en andersom. Een lichtstrook in het dak aan de er tegenover gelegen wand zorgt voor een balans in lichtintensiteit.
In het oorspronkelijke ontwerp van het woonhuis was een dakopbouw als bekroning opgenomen die in de loop der jaren is verdwenen. Voor zowel het bestaande huis als voor de tuinkamer is nu gekozen voor een dakopbouw in de vorm van een zinken felsconstructie.
De patio bestaat uit een aan de woonkamer gelegen terras en een tuingedeelte, waarin twee volwassen knotplatanen zijn geplant. De pergola’s voor de tuinkamer, voor de tuinmuur en het oorspronkelijke woonhuis maken van de tuin weer één geheel. Het glazen scherm waarborgt het uitzicht op het Bossche Broek.
Om de eenheid te versterken en om de reparaties aan het gevelmetselwerk aan het zicht te onttrekken, zijn alle gevels gekeimd (duurzaam schilderprocédé).
In het interieur zijn de vloeren van de begane grond, het terras, de buitentrap en het portiek, uitgevoerd in dezelfde natuursteen: trachiet.
Het oorspronkelijke huis heeft veel kenmerken van de Bossche School. Zie ook Miel Wijnen en de Bossche School.
opdrachtgever:
particulier
tuinontwerp:
P.A.M. Buys Tuin- en Landschapsarchitect, Vught
aannemer:
Bouwbedrijf van der Linden, Sint-Michielsgestel
ontwerp:
1998 - 1999
in samenwerking met Gerard Wijnen
w- en e-installaties:
Harry Immens 9000, Sint-Michielsgestel
realisatie:
2000 – 2001
Fotografie:
Frans Beerens