Stadswoning
's-Hertogenbosch

Stadswoning Mgr. Prinsenstraat, 's-Hertogenbosch

De oorspronkelijk uit de jaren dertig van de negentiende eeuw stammende woning met bedrijfsruimte heeft in de loop der tijd diverse functies gekend, zo was het in het laatste gedeelte van de negentiende eeuw in gebruik als winkel in brood en spek en als winkel in kruidenierswaren. Rond negentienhonderd was er een tapperij in gevestigd. Na deze periode zijn er nog diverse andere bedrijfsactiviteiten geweest. De verdiepingen hebben vooral een woonfunctie gehad met in sommige perioden kleine ambachten als tweede gebruik. Door het wijzigende gebruik was de oorspronkelijke structuur van twee traveeën van ca 4,5x9,5m nauwelijks meer leesbaar en is een hokkerige indeling ontstaan.

meer

Dit is, samen met het feit dat de bestaande trap veel te steil was, de reden geweest om voor een geheel nieuwe indeling te kiezen die recht doet aan de intrinsieke kwaliteit van het pand. Hierbij is een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de oorspronkelijke gemetselde structuur en de toegevoegde functiescheidende wanden. Het metselwerk is gestukadoord of – daar waar de baksteenstructuur nog te ervaren was – gekwast met een kalkcementspecie en de inbouw is uitgevoerd in vurenhouten delen welke met een verschraalde verf in een blauw-groengrijze kleur zijn behandeld. De meer interieur gerichte onderdelen zoals de keuken en het meubel waarin kasten, piano en bank zijn geïntegreerd zijn uitgevoerd in een donkerblauwgrijs gespoten eikenfineer.

Het pand bevond zich in een bouwtechnisch deplorabele staat en moest ingrijpend worden gerenoveerd. Kozijnen, ramen en deuren waren door decennialang gebrek aan onderhoud dermate aangetast dat in veel gevallen alleen complete vervanging restte. Hetzelfde gold voor de kroonlijst, die door jarenlange inwatering compleet was verrot. Na zorgvuldige inmeting en historische analyse van deze elementen, zijn nieuwe kozijnen en ramen gemaakt die aan de huidige functionele eisen voldoen. Geleidesystemen in de schuiframen zorgen voor een goede kierdichting en in de breedte van de oorspronkelijke roedes is dubbelglas van 10mm dikte in stopverfvervangende kit geplaatst. De getrokken buitenruit van het glas zorgt ervoor dat de spiegeling van het glas de uitstraling van het oorspronkelijke enkelglas benadert.

De nieuwe trap is het ruimtelijk verbindende element in het huis geworden, waarbij veel energie is gestoken in de vanzelfsprekendheid waarop deze bijzondere constructie in het geheel past. De trap bestaat uit een vrijdragende staalconstructie die maar op enkele plaatsen aan de wanden is bevestigd door middel van ronde buisprofielen. Deze stalen constructie is bekleed met multiplex waarover eikenhouten dektreden zijn gemonteerd. Op deze manier ontstaat een vrij in de ruimte hangende trap waarin het licht vrij spel heeft. De eiken treden zijn net als de eiken stoken van de verdiepingsvloeren behandeld met een ijzersulfaatoplossing. Deze oplossing gaat een reactie met stoffen in het eikenhout aan waardoor een diepblauwe kleur ontstaat.

Tuin- en landschapsarchitect Pieter Buys zag in de binnenplaats een buitenkamer. Dit is reden geweest om de houtopslag als kast uit te voeren. De deur in deze kast leidt naar de daarachter gelegen fietsenberging. Ook de hanglamp boven de buitentafel versterkt het kamergevoel. De vloerafwerking van basaltsplit vertoont grote verwantschap met de gebrande basaltlavategels op de begane grond van de woning.

Getracht is om met zo min mogelijk verschillende materialen en kleuren een zo groot mogelijke helderheid in het plan te krijgen zodat de kracht en charme van het oorspronkelijke huis zo goed mogelijk tot zijn recht kan komen.

Stadswoning Mgr. Prinsenstraat, 's-Hertogenbosch

opdrachtgever:
particulier

adviseur constructie:
Advies- en ingenieursbureau Van de Laar bv, Eindhoven

aannemer:
De Visser bouw en onderhoud bv, 's-Hertogenbosch

w-installaties:
Central Heating, Kaatsheuvel

e-installaties:
Swinkels Elektro, Schijndel

tuinontwerp:
P.A.M. Buys Tuin- en Landschapsarchitect, Vught

fotografie:
Marc Bolsius / Wijnen Architectuur

ontwerp:
2006-2007

uitvoering:
2008-2009

w38mps sjs-mps1371.jpg
wijnen09 [1600x1200].jpg
wijnen10 [1600x1200].jpg
wijnen15 [1600x1200].jpg
wijnen18 [1600x1200].jpg
wijnen22 [1600x1200].jpg
wijnen23 [1600x1200].jpg
wijnen24 [1600x1200].jpg
wijnen25 [1600x1200].jpg
wijnen30 [1600x1200].jpg
wijnen31 [1600x1200].jpg
DSCF0079-HDR website.jpg