Restauratie en verbouwing rijksmonument Baselaaarsstraat
's-Hertogenbosch

Architect Jan van Dillen ontwierp in de jaren dertig vijf woningen voor het kaderpersoneel van geestelijk gezondheidsinstelling Reinier van Arkel. De woningen vormen de grens van het terrein en zijn vanwege privacy van patiënten geheel naar de buitenkant van het terrein georiënteerd. Dat resulteerde in brede ondiepe woningen die op enkele glazen bouwstenen na een geheel gesloten achtergevel hebben. De ver uitkragende lessenaarsdaken geven de woningen een markant uiterlijk. Door Wijnen Architectuur is een restauratie- en verbouwingsplan gemaakt voor een van deze woningen.

meer

De functionele indeling van de woning sloot goed aan bij de eisen uit de tijd van de oorspronkelijke bouw maar minder aan die van de huidige tijd. Veel kleine woonvertrekken waren op de begane grond gesitueerd met relatief veel verkeersruimte en het pand had veel slaapkamers op de beide verdiepingen. Op zorgvuldige wijze is de indeling aan de wensen van de nieuwe bewoners aangepast. 

Daarnaast hadden de opdrachtgevers grote duurzaamheidsambities. Het pand was al een keer op beperkte wijze, in de vorm van voorzetwanden, achterzetbeglazing en dakisolatie voorzien. Door de weinig compacte vorm en de beperkte mate van isolatie was de situatie niet geschikt voor het toepassen van laagtemperatuurverwarming. De woning is in zijn geheel van nieuwe voorzetwanden voorzien waarbij veel aandacht is besteed aan de aansluitingen op karakteristieke elementen zoals de glazen bouwstenen, stalen kozijnen en bijzondere vensterbanken.

De stalen ramen zijn voorzien van Fineoglas. Het grote voordeel van dit glas is de hoge isolatiewaarde in combinatie met een geringe dikte. De dubbele tuindeur was in dusdanig slechte staat dat deze is vervangen door een nieuw exemplaar met geïsoleerde profielen. Door deze profielen niet te laten poedercoaten maar te stralen, schooperen en natlakken heeft de pui nagenoeg dezelfde uitstraling als de oorspronkelijke gekregen.

Door al deze voorzieningen bleek het mogelijk om de woning van een bodemwarmtepomp te voorzien. Deze wordt ingezet in combinatie met de bestaande cv-ketel. Dit hybride systeem zorgt uiteindelijk voor een maximaal rendement (en levensduur) van de warmtepomp. Bijkomend voordeel van de warmtepomp is dat de woning ook met zeer gering energieverbruik gekoeld kan worden, een mogelijkheid die gezien het feit dat de brede en hoge voorgevel geheel op het zuiden is georiënteerd is, een prima aanvulling op het comfort levert.

oorspronkelijke architect:
J. van Dillen

status:
Rijksmonument

 opdrachtgever:
particulier

interierontwerp:
Silvana Marras ism Wijnen Architectuur

adviseur constructies:
Raadgevend Ingenieursbureau Van Nunen, Rosmalen

adviseur Installaties:
VDG Installatieadvies, Prinsenbeek

adviseur bouwfysica:
Bofiz, Eindhoven

aannemer bouwkundig:
Peter van de Kerkhof Onderhoud en Renovatie, 's-Hertogenbosch

aannemer E-installatie:
De Groot Elektrotechniek, 's-Hertogenbosch

w55bas gerred-25-2-HDR website.jpg
w55bas gerred-13-HDR website.jpg
w55bas gerred-19-HDR website.jpg
w55bas gerred-58-HDR website.jpg
w55bas gerred-52-HDR website.jpg
w55bas gerred-55-HDR website.jpg
w55bas gerred-49-HDR website.jpg
w55bas gerred-43-HDR website.jpg
w55bas gerred-40-HDR website.jpg
w55bas gerred-28-HDR website.jpg
w55bas gerred-67-HDR website.jpg
w55bas gerred-61-2-HDR website.jpg
w55bas gerred-52-2-HDR website.jpg
w55bas gerred-64-HDR website.jpg
IMG_3469 (Groot).jpeg