Pompen en Verlouw
's-Hertogenbosch

Restauratie garagebedrijf Pompen & Verlouw, 's-Hertogenbosch

Je kunt er als het ware de motorolie nog ruiken, de echo’s van de ronkende motoren nog horen en het bordje verboden te roken nog zien hangen. Toch is voormalig garagebedrijf Pompen & Verlouw in het centrum van ’s-Hertogenbosch volledig gerestaureerd. Als je er rondloopt is de restauratie op het eerste oog niet zichtbaar, maar ondertussen voldoet het gebouw met alle ingrepen wel aan de huidige eisen en heeft sinds 2018 een mooie nieuwe invulling gekregen in de vorm van de interieurwinkel Mister Design.

meer

Ford garage
De Ford garage die in 1932 opende aan het eind van de Vughterstraat is het resultaat van de ambitieuze plannen van de zakenpartners Pompen & Verlouw. In opdracht van hun ontwerpt architect Van Kaathoven een lichttorengebouw met werkplaats, kantoor, magazijn en een showroom. Aan de kant van de Parklaan komen twee directiewoningen. In de jaren zestig wordt hier een hal aan toegevoegd en komt er een servicestation. Begin jaren tachtig gaan de zaken minder en valt het doek voor Pompen & Verlouw.

Voelbare geschiedenis
Wijnen Architectuur krijgt de opdracht om restauratieplannen op te stellen. Het pand moet geschikt gemaakt worden voor hergebruik zonder dat daarbij de toekomstige gebruikers bekend zijn. Hiertoe start Wijnen Architectuur een historisch onderzoek naar de geschiedenis van de gebouwen en de gebruikers. Uitgebreid contact is er met de hoogbejaarde mevrouw Verlouw, schoondochter van de oprichter, en destijds werkzaam op kantoor. Doelstelling van de restauratie is naast een technisch up-to-date gebouw te realiseren om deze verhalen en deze geschiedenis voort te laten leven in het pand. De zichtbare gevolgen van de ontploffing van een nabij gelegen brug in de Tweede Wereldoorlog worden dan ook niet weggepoetst. De stalen spanten worden zorgvuldig gereinigd, maar worden niet van een nieuwe verflaag voorzien. In de hal worden alleen de erg beschadigde tegels vervangen door speciaal op maat gemaakte exemplaren.

Technisch hoogstaand
Om dit rijksmonument geschikt te maken voor gebruik in de 21e eeuw zijn zonder afbreuk te doen aan authentieke details zijn enkele technisch hoogstaande ingrepen noodzakelijk. In de glazen lichtstraat wordt in de verticale delen isolerend draadglas geplaatst in de oorspronkelijke stalen profilering die zorgvuldig worden gerestaureerd en de kantelramen worden weer gangbaar gemaakt. De patentroedes van het hellende gedeelte van de lichtstraat zijn dermate verroest dat herstel niet meer mogelijk is. Hier wordt gekozen voor nieuwe roedes en door de buitenruit van het glas door te laten steken, blijft het slanke aanzicht van de oorspronkelijke constructie benaderd. Door de hogere zonbelasting is het niet mogelijk om de liggende delen van de lichtstraat van echt draadglas te voorzien, hier wordt gekozen voor isolerend glas met draadprint.  De kozijnen in de gevel van de Vughterstraat worden vervangen. Een gedeelte omdat deze technisch niet langer voldoen en een gedeelte omdat deze in de loop der jaren diverse malen zijn gewijzigd of vervangen in kunststof exemplaren. Met de nieuwe geïsoleerde kozijnen brengt Wijnen Architectuur de oorspronkelijke roedeverdeling en detaillering weer terug.

Installaties
Omdat de toekomstige gebruikers nog niet bekend zijn moet de installatie flexibel inzetbaar zijn voor vele toepassingen. De begane grondvloer die technisch niet meer voldoet wordt in zijn geheel verwijderd en wordt voorzien van isolatie en vloerverwarming. In de ruimte komen daarnaast spiraalvormige heaters met ventilatoren te hangen. Op deze manier kan het gebouw bij continu vragende verwarming gebruik maken van de ‘trage’ vloerverwarming en bij incidenteel gebruik van de ‘snelle’ heaters.

Kleuren
In overleg met de bouwhistorische dienst van de gemeente is besloten om de oorspronkelijke kleuren weer zoveel mogelijk terug te laten komen. Hiervoor heeft Wijnen Architectuur uitgebreid kleuronderzoek verricht. Hierbij kwamen op sommige plekken zes verschillende kleurlagen tevoorschijn. De oorspronkelijke laag is er nu weer opgekomen.

Restauratie garagebedrijf Pompen & Verlouw, 's-Hertogenbosch

opdrachtgever:
Gemeente 's-Hertogenbosch

adviseur constructies:
Advies- en ingenieursbureau Van de Laar bv, Eindhoven

adviseur installaties:
Technisch Adviesbureau Schollen en Partners, Rosmalen

aannemer:
Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V., Vught

w43pev mister design-15 website.jpg
- DSC_8247 (Large).jpg
- DSC_7910 (Large).jpg
w43pev mister design-8 website.jpg
w43pev mister design-16-HDR website.jpg
w43pev mister design-64-HDR website.jpg
w43pev mister design-73-HDR website.jpg
- DSC_7970 (Large).jpg
- DSC_7978 (Large).jpg
- DSC_8111 (Large).jpg
- DSC_8260 (Large).jpg
- DSC_7991 (Large).jpg
20110915112735_00001 (Large).jpg
W43PEV-DV-12-1952-1.jpg
lichttoren by night (Large).jpg