Restauratie en verbouwing Huys van Boxtel, 's-Hertogenbosch

Documentatie restauratie en verbouwing Huys van Boxtel (pdf 3,6Mb)



Voor dit van oorsprong middeleeuwse pand is in de jaren zeventig een grootschalige restauratie uitgevoerd naar ontwerp van Architectenbureau G.M.C. Wijnen. In de loop van de daaropvolgende jaren heeft dit rijksmonument meerdere bewoners gekend, waarbij begin jaren negentig het pand is gesplitst in een woongedeelte en een afzonderlijk te verhuren kantoorruimte.

Het zwaartepunt van de huidige restauratie lag bij het verwijderen van de oude verpulverde stukadoorlagen, Alle binnenwanden zijn voorzien van speciaal stukadoorwerk samengesteld uit een natuurlijk hydraulische kalk. Hiernaast is de kleurstelling welke oorspronkelijk door kleuradviseur Wim van Hooff is samengesteld, teruggebracht.

De verbouwing bestond onder andere uit het wijzigen van het dakterras en het opnieuw tot stand brengen van de doorgangen van voor- en achterhuis welke bij de splitsing in de jaren negentig waren verdwenen. Hierdoor komt de bijzondere aaneenschakeling van ruimten zonder gangruimte weer tot haar volle recht. Alle sanitaire ruimten zijn opnieuw vormgegeven. Tevens is voor de gehele woning een nieuw verlichtingsplan gemaakt. De inrichting van de keuken is aangepast en in samenwerking met Parade Vormgevers voorzien van twee door hen ontworpen kasten. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het bedmeubel op de hoofdslaapkamer. Bewust is voor roestvaststaal en voornamelijk donker gebeitst, abstract gedetailleerd hout gekozen voor de ingrepen van Parade Vormgevers en Wijnen Architectuur. Zodoende ontstaat een subtiel contrast met de robuustheid van het bestaande pand.