De Ploeg, Berlicum

De woning is gesitueerd op een kavel aan de rand van een Ruimte voor Ruimtelocatie met een weids uitzicht op het buitengebied. Dit uitzicht richt zich zowel naar de zuidoost- als zuidwestzijde en is, samen met de behoefte om veel van het programma op de begane grond te situeren een belangrijk uitgangspunt geweest voor het ontwerp van dit huis. De hoofdopzet bestaat uit drie verspringende stroken met elk een zadeldak. Hierdoor ontstaat aan de kopgevels een markant profiel die het royale huis geleden en ranker doet lijken.

Omdat er op de verdieping maar behoefte was aan twee kamers met een sanitaire ruimte is alleen de middelste strook in twee lagen uitgevoerd. Door het laten verspringen van de stroken ontstaan op een vanzelfsprekende wijze twee beschutte terrassen die op het mooie uitzicht naar het zuidoosten en zuidwesten zijn gericht. Op deze manier wordt de overgang van het gemaakte binnen naar het natuurlijke buiten vormgegeven. Het tuinontwerp van Pieter Buys ondersteunt deze overgang.

Om ook vanuit binnen de omgeving te kunnen ervaren, zijn de zuidelijke koppen van strookramen voorzien en opent het huis zich naar het buitengebied terwijl de meer gesloten noord- en westzijde voor de gewenste privacy zorgen. Door het aaneenschakelen van de diverse ruimten op de begane grond is er nauwelijks sprake van gangruimte en zo ontstaan interessante relaties tussen de deze ruimten onderling maar ook met de omgeving.

De op deze manier ontstane plasticiteit bepaalt in hoge mate de architectuur van dit gebouw. Deze wordt versterkt door een sobere en strakke detaillering. Ook de materiaalkeuze versterkt de plasticiteit; het rode metselwerk is homogeen van kleur en is gevoegd in de kleur van de steen, de daken zijn afgedekt met vlakke antraciete keramische pannen en de kozijnen zijn in een donkergrijze kleur geschilderd. Doordat glas van zichzelf van buitenaf donker oogt, vormen de kozijnen samen met het glas een grote eenheid.

Het huis hecht zich als het ware door al deze ingrepen aan de omgeving en voegt zich daar op een vanzelfsprekende manier in.