Diverse aanpassingen gemeentehuis Someren, Someren

De gemeente Someren heeft klantgerichtheid en laagdrempeligheid hoog in het vaandel staan, vandaar dat het aan het eind van de jaren zeventig door architect Jan de Jong ontworpen gemeentehuis op diverse plaatsen moest worden aangepast. Door het materiaalgebruik en de opbouw van het kantoorgedeelte, oogden de publieksruimten somber en weinig transparant. Na een grondige analyse van dit bijzondere Bossche Schoolgebouw zijn onderstaande aanpassingen gedaan. Overigens heeft de analyse zich met name op de maatvoering volgens het zogenaamde plastische getal gericht.

Om de gastvrijheid te benadrukken is bij binnenkomst de kleine tourniquet vervangen door hardglazen schuifdeuren in de vorm van een tochtportaal. Op deze wijze wordt de hal betreden. Hier is de onpraktische balie vervangen door een ruimer exemplaar. Om de integriteit van de door Jan de Jong ontworpen onderdelen te respecteren is de nieuwe balie in de vorm van een rood meubel uitgevoerd waarbij het bestaande hoogteverschil is gebruikt om de bezoekers op ooghoogte te woord te kunnen staan. Voor de publieksruimte is door Wijnen Architectuur een kleuradvies gemaakt dat recht doet aan het oorspronkelijke kleuradvies van Wim van Hooff maar de ruimten een meer sprankelende uitstraling geeft.

Naast diverse aanpassingen aan kantoorruimten is de toegang van de raadzaal aangepast. De oorspronkelijke wengédeuren met de fraaie decoraties van Wim van Hooff staan nu permanent open. In deze deuropeningen zijn hardglazen deuren geplaatst die zijn voorzien van een print van een uitvergroting van het logo van de gemeente. Op deze wijze wordt recht gedaan aan de transparante wijze van vergaderen die de gemeente voorstaat. Tevens is de achter de raadzaal gelegen publieksruimte nu veel vriendelijker en lichter geworden.