Ambitieus plan kerk Maliskamp

Woensdag 6 maart 2002

Door onze correspondente Marianne Nuijten

ROSMALEN - De stichting 'Hoe verder met de Bernadettekerk?' heeft gisteravond in De KŤp in Rosmalen een ambitieus plan van 1.270.000 euro gepresenteerd voor het behoud van de Bernadettekerk in Maliskamp. De nieuwe bestemming kan het kerkelijke, sociaal-maatschappelijke en culturele leven van Maliskamp, Rosmalen en de regio een flinke impuls geven. De reacties van het massaal opgekomen publiek waren zeer lovend.
Het meest spraakmakende onderdeel van het door Wijnen Architectuur uit Den Bosch uitgewerkte project is een plek voor het Koningstheater. In de altaarruimte komt een afgescheiden stilteruimte, met eigen toegang naar het kerkhof. Naast de stilteruimte is nieuwbouw gepland voor de kleedruimten. De foyer dient eveneens als aula voor basisschool De Masten en expositieruimte voor de Heemkundekring Rosmalen en andere verenigingen. De theaterzaal biedt ook ruimte voor kerkelijke gespreksgroepen, discussies en lezingen, en uitvoeringen door de Rosmalense scholen en verenigingen, met ondersteuning door het Koningstheater. Op het kerkplein zijn 140 parkeerplaatsen ingetekend. Artistiek en zakelijk leider Frank Verhallen van het Koningstheater is vanaf het tijdstip van het aankondigde vertrek uit het Willem I College betrokken bij het plan. "Ik ben razend enthousiast, maar door tijdgebrek heb ik me nog niet genoeg in de materie kunnen verdiepen om te kunnen zeggen dat dit beste oplossing voor het Koningstheater is. Er liggen hier wel grote mogelijkheden die wij in het vrijkomende Theater Bis en de IVO-Mavo niet kunnen krijgen: 240 stoelen, parkeergelegenheid en ruimte genoeg voor de Koningstheaterakademie en het Wim Kanhuisje." Ook de aanwezige gemeenteraadsleden reageren positief. Pierre Kisters (CDA): "Ik ondersteun dit plan met het Koningstheater erin. Het geeft Rosmalen een grote stimulans." En Henk Goedhart (Rosmalens Belang): "Het is een zeer ambitieus plan. Een aanwinst, maar we zullen goed moeten kijken hoe dit plan zich verhoudt met het geplande multi-functionele centrum in Rosmalen." En ook Jan Hoskam (VVD) heeft veel lof. "Een goed voorbeeld van hergebruik, maar er zijn nog veel onzekerheden over de eigendom en andere juridische aspecten."

Raad

De stichting heeft een Raad van Advies en Aanbeveling ingesteld. Voorzitter is notaris Wim Huijbregts. Stichting en Raad zullen komende tijd veel financiŽle en juridische hobbels moeten nemen, waaronder ook het probleem rondom de erfdienstbaarheid. Het parochiebestuur is door de stichting ingelicht over het plan, maar had haar uitnodiging voor de informatiebijeenkomst niet aangenomen. Een van de Maliskampers uit het publiek meldde gisteravond dat een parochiaan inmiddels een hoger bod heeft uitgebracht dan de projectontwikkelaar die een optie-overeenkomst heeft. De nieuwe bieder heeft, aldus de zegsman, een grote emotionele band met de kerk en heeft een plan uitgewerkt met dezelfde uitgangspunten als het plan van de stichting.